Klemtoon op het lokale

13-09-2024

De deelgemeenten, je dorp, je wijk zijn de gemeenschapsvormen met de meeste impact op jou als mens. Daar moet een gemeente zijn focus leggen voor heel wat beleidstaken.

Een Vlaamse thuis

Ik groeide op in een dorp. Op jonge leeftijd kwam ik in Schepdaal terecht. Een dorp met een geschiedenis, met een hechte band tussen autochtone inwoners. Op dat moment slecht met een aantal 'aangespoelde' bewoners. Door mijn gezin, de kinderen, ons bedrijf en betrokkenheid bij heel wat verenigingen voelde ik mij aanvaard binnen Schepdaal. Dat heeft mij gevormd als persoon en mij gemaakt wie ik vandaag ben. Vandaag ben ik blij dat ik mag strijden vanuit mijn politieke overtuiging voor de belangen van Schepdaal en zoveel andere mooie dorpen en wijken in Dilbeek.

"'t zen vreumde…"

Afgelopen jaren is de groep 'aangespoelde' inwoners groter dan ooit. En maak u geen illusie, die blijven er. Zij die anders beweren dwalen. Door het weefsel dat we 'gemeenschap' noemen, kunnen we hen attent maken op onze cultuur, wie we zijn, onze identiteit. Duidelijk en cordaat. Willen we geen slaapgemeente of vervreemde gemeente worden, dan moeten we volop inzetten op die gemeenschappen, samen met die gemeenschappen. De hefbomen hiervoor zijn in de eerste plaats de kinderen. Gezinnen met kinderen zullen het snelst betrokken zijn bij een gemeenschap via de school, de sportvereniging, de jeugdbeweging, … Maar ook alleenstaanden raken door hun werk, hun interesses, hun vrijetijdsbesteding betrokken. Als gemeentebestuur kan je geen gemeenschap bouwen, dat moet vanuit de mensen zelf opgebouwd worden. We kunnen wel op al de onderdelen van betrokkenheid de nodige faciliteiten voorzien. Dat is waar we de komende jaren voor gaan: sporthallen en terreinen, jeugdhuizen, buurthuizen, infopunten en zorgantennes. Samen dorp maken!

De Nederlandse taal verbindt ons allemaal.

Nieuwe inwoners spreken niet altijd onze taal. Als coördinator in het Brusselse volwassenenonderwijs kwam ik de afgelopen 10 jaar tot enkele vaststellingen die op elke gemeenschap toepasselijk zijn. Als ze niet tot onze gemeenschap behoren hebben ze die taal ook niet nodig. Anderstaligen bouwen dan hun eigen (taal)netwerk. Als gemeente zetten we al jaren in op taalondersteuning en taalonderwijs. Als mensen de taal niet nodig hebben dan doen ze ook geen moeite. Ook jij hebt hier een taak: spreek Nederlands! Voor het gemeentebestuur liggen twee hefbomen voor het grijpen: kinderen en welvaart. Mensen doen inspanning om Nederlands te leren om de resultaten van hun kind op school te begrijpen en op te volgen. Mensen doen inspanningen om Nederlands te leren om werk te vinden of hun werk te behouden. Dat is hun motivatie! Niet de buurvrouw begrijpen, een brood bestellen bij de bakker of bestellen op restaurant in het Nederlands is de incentive. We blijven vasthouden aan het Dilbeekse prinicpe: 'contacten met de overheid zijn in het Nederlands, gisteren, vandaag en morgen' Een gemeente kan niet eisen dat iemand de taal leert. We kunnen wel de hefbomen gebruiken om hen daartoe te bewegen. Als mensen het Nederlands nodig hebben om voor zichzelf iets te bereiken, dan zullen ze dat ook doen.

Bedankt om deze tekst tot het einde te lezen. Jij kan ook het verschil maken door een stukje te aanvaarden, Nederlands te blijven spreken en mij de kans te geven op 13 oktober om 'samen dorp te maken'. 


Uit ons programma: (voor meer klik hier)

  • bestendigen en versterken van het Vlaams karakter van Dilbeek wordt een gemeenschappelijke kerntaak van gemeentebestuur, gemeentepersoneel en de voltallige bevolking in al haar geledingen. Het gemeentebestuur neemt daarvan de regierol op zich.
  • Inburgering en integratie worden speerpunten om nieuwkomers zo snel mogelijk thuis te brengen in hun nieuwe leefgemeenschap. Voor N-VA is de Nederlandse taal daarbij de essentiële sleutel. Met de versterkte toepassing van de Instroommonitoring bereiken we voortaan ook àlle nieuwkomers en niet enkel de inburgeringspichtige.
  • Meerdere gemeentelijke beleidsdomeinen (Sport, Middenstand, Jeugd, Toerisme, Welzijn, …) worden sensibiliserend en regelend ingezet om het Nederlandse taalkarakter te versterken en de verstedelijking in te dammen
  • Focus op de Nederlandse taal
  • N-VA staat voor een gemeente waar Vlamingen zich thuis voelen. Onze deelgemeenten moeten hun eigenheid kunnen behouden. Daar staan we voor.